Luotettavat KALVI-ilmanpoistimet valmistetaan RST/HST-teräksestä.
Valvira on kehottanut terveydensuojeluviranomaisia tarkistamaan ilmanpoistokaivojen rakenteet, jotta Äänekoskella sattuneen tapauksen kaltaisilta tilanteilta vältyttäisiin.
”Valvira on lähettänyt kirjeen aluehallintovirastoille toimitettavaksi edelleen kuntien terveydensuojeluviranomaisille ja talousvettä toimittaville laitoksille. Kirjeessä kehotetaan terveydensuojeluviranomaisia yhdessä laitosten kanssa tarkastamaan, onko vedenjakeluverkostoissa sellaisia ilmanpoistokaivoja, joiden rakenne mahdollistaa jäteveden tai huleveden sekoittumisen talousveteen.” Vesilaitosyhdistyksen uutiskirje 20/2016
KALVI-ilmanpoistimet (tuoteryhmä 9700) sopivat kaikille vesille.
Saatavana 1- ja 2 toimisina. 2” kierreliitin.
Mistä ilmaa pääsee painejohtoihin?
Täyttövaiheessa pumpuista ja muista käyttölaitteista.
Vedessä on keskimäärin 2% ilmaa, joka voi vapautua veden lämmitessä tai paineen laskiessa esimerkiksi putkilinjan korkeimmilla alueilla.
Kaasua voi muodostua myös jätevedestä mikrobiologisten reaktioiden tuloksena.
Putkistoon kerääntyneen ilman vaikutus verkon toimintaan?
Lisää painehäviötä ja pahimmillaan estää tai keskeyttää virtauksen kokonaan.
Lisää paikallisesti virtausnopeutta.
Aiheuttaa nopeita paine- ja virtausnopeusmuutoksia lähtiessään hallitsemattomasti liikkeelle.
Aiheuttaa paineiskuja, joiden seurauksena putki- tai laiterikkoja.
Aiheuttaa metalliputkien ja laitteiden lisääntyvää korroosiota.
Aiheuttaa vesijohtojen löyhien saostumien (esim. rauta ja mangaani) liikkeellelähtöjä, veden samentumista ja muita laatuongelmia.
Aiheuttaa alipaineen syntymisen vaaran, josta aiheutuu putkien rikkoutumisia ja lommahtamisia.
Ilmaongelmien hallintakeinoja, ilman ja kaasun poistaminen painejohdoista
Tärkein keino ongelmienhallinnassa on suunnittelu
Ei pitkiä tasaisia osuuksia, ilma pitää saada kerättyä hallitusti.
Kerätään ilma selviin ylätaitekohtiin. Ilman virtauksen varmistamiseksi riittävä putkilinjan kaltevuus virtauksen suunnassa (2-3 promillea) ja riittävä vastavirta ilman kulkeutumiseksi (vähintään 5-6 promillen kaltevuus) ylätaitteelle päin.
Oikea ilmanpoistojärjestelmä ylätaitteille.
Erittäin pitkillä siirtolinjaosuuksilla suositellaan ilmanpoistojärjestelmää ylätaitteiden lisäksi 600-700 metrin välein.
Käyttöönoton ja käytön aikaisia huomioita
Täyttövaiheessa tärkein asia on riittävän rauhallinen täyttönopeus. Jo 0,6 m/s virtausnopeus täyttövaiheessa voi aiheuttaa haitallisen suuria paineiskuja. Poistettavan ilman määrä voidaan tätä kautta arvioida. Varsin yleisiä reikäkokoja täyttövaiheessa toimivilla venttiileillä ovat 13-76 mm.
Linjaosuuden täyttö- ja tyhjennysvaiheessa voidaan ilmaa päästää ulos verkosta tai päästää korvausilmaa verkostoon huuhtelu-, paloposti- tai tyhjennyshaarojen kautta.
Verkoston käytön aikana voidaan vedenjakelujärjestelmästä poistaa ilmaa lähes jatkuvasti käyttöliittymien kautta. Putken yläosaan voi kuitenkin jäädä ilmapussi, koska liittymät eivät ole yleensä putken yläosasta.
Käytön aikana ilman poistamiseksi on kehitetty jatkuvatoimisia ilmanpoistoventtiileitä. Eräillä ilmanpoistoratkaisuilla, yhdistelmäventtiileillä, voidaan tämän lisäksi myös hallita täyttö- ja tyhjennysvaiheet sekä ehkäistä käyttöhäiriöiden tai ilmapussien liikkumisista syntyvät alipainetilanteet.
Ilmanpoistoventtiilin toiminnan kannalta on tärkeää, että venttiilin yhdistysosa on riittävän suuri ja venttiili asennetaan selvästi putken yläpuolelle (vähintään 1/2 d korkeudella). Asennuksessa käytettävä väliventtiiliä.
Yleisesti ottaen hallitulla ilman poistamisella painelinjoista voidaan poistaa useita ongelmia ja riskitekijöitä johtojen toiminnasta sekä lisätä järjestelmän käyttövarmuutta.